Oro för ekonomísk kris efter terrordåd kom på skam

Det har gått ett år sedan terrorattackerna i New York och Washington. En händelse som förutom allt mänskligt lidande också utlöste börsras och farhågor om en global ekonomisk kris.
Redan innan planen träffade de båda tvillingtornen i New York hade den amerikanska ekonomin gått in i en lågkonjunktur. Då var det många som befarade att den nya oron, och rädslan bland hushåll och företag, skulle fördjupa den ytterligare. En första fingervising skulle komma när New Yorkbörsen öppnade, nästan en vecka efter attackerna. Aktiekurserna föll visserligen under den första handelsdagen, men inte lika mycket som de inledande rasen i Europa. Den amerikanska centralbanken hade innan börsen öppnade försökt hälla olja i det ekonomiska maskineriet genom att sänka räntan. Den fick hjälp av centralbanker runt om i världen, däribland svenska riksbanken. Skräckscenariot var alltså att amerikanerna skulle sluta handla vilket skulle sänka den amerikanska ekonomin, en nedgång som sedan skulle sprida sig till resten av världen. Men med facit i hand kan man konstatera att så blev det inte. Även om andra delar av den amerikanska ekonomin står och stampar så har konsumtionen tvärtom stigit. Mellan augusti 2001, alltså strax innan terrordåden, och fram till juli i år har amerikanerna ökat sitt handlande med tre och en halv procent, vilket har lyft tillväxten till tre procent i årstakt. Förtroendet för börsen har visserligen fortsatt att sjunka, men det kan också förklaras med de många företagsskandaler som har uppdagats under den senaste tiden. Så även om oron för nya terrorattacker levar kvar och alltfler bedömare börjar undra hur USA ska ha råd med de ökande försvarskostnaderna efter den 11 september, så har åtminstone de allra dystraste profetiorna om terrorattackernas påverkan på världsekonomin kommit på skam.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".