Olle Stenholm har avlidit

Uppdaterad 12:16
Pressombudsmannen och den förre chefen för Ekoredaktionen Olle Stenholm avled på torsdagen efter en längre tids sjukdom. Han var verksam som journalist i mer än 40 år inom såväl press som radio och tv.

– Jag har lärt mig att ett dagligt program mår bra av att presenteras av samma röst dag efter dag. Rösten ger en hemkänsla. Samma igenkänning, tror jag, som en tummad gammal keps på hyllan hemma i hallen. Men någon gång måste man ju faktiskt också skaffa en ny keps, sa Olle Stenholm i sin sista krönika som programledare i P4-programmet Efter 3.

Birgitta Ländin jobbade som producent på Olle Stenholms program i många år.

– Han var en programledare av den gamla stammen. Han var alltid påläst och dessutom var han en beläst och bildad person. Han var en väldigt skicklig intervjuare. Ibland skoningslös. Han visste vart han ville komma i en intervju. Om det var en makthavare som hade något att dölja kläddes den ofta av, säger hon.

Började på DN
Olle Stenholm inledde sin journalistkarriär i mitten av 60-talet på Dagens Nyheter och fortsatte sedan till Sveriges Radios Ekoredaktion.

1970 rekryterades han till Sveriges Television och det nystartade Rapport i TV2 och blev korrespondent i både Washington och Moskva.

Den senare posten fick han lämna hals över huvud efter att han intervjuat kärnfysikern Andrej Sacharov. Det uppskattades nämligen inte av den ryska regimen, och Olle Stenholm utvisades ur landet.

Frågade ut Bert Karlsson
I Sverige deltog Olle Stenholm i valbevakningen 1991 och lämnade sitt bidrag i form av en legendarisk intervju med Ny demokratis partiledare Bert Karlsson.

Så här löd en av Olle Stenholms frågor i intervjun:

– Nu har jag frågat dig om tre olika områden; vilka stora besparingar i statliga utgifter ni vill göra, vilken kritik ni har mot neutralitetspolitiken och hur du vill förändra u-hjälpen. På ingen av de tre punkterna har jag fått något klart besked. Är det själva poängen med partiprogrammet att ni inte ska ge klara besked?

Efter flera år på olika poster inom Sveriges Television återvände Olle Stenholm till Sveriges Radio och Ekot, den här gången som chef.

Stor integritet
Olle Stenholm hade ett stort intresse för de journalistiska och pressetiska frågorna och utsågs för sju år sedan till Allmänhetens pressombudsman.

– Han har gjort en insats som jag tror kommer att leva vidare, därför att han hade så stor integritet och trovärdighet själv när han drev de här frågorna om större respekt för pressetiken och bättre självsanering inom pressen, säger Stig Fredriksson på Sveriges Television, som också är ordförande i Publicistklubben.

Olle Stenholm skulle ha fyllt 65 år den 6 februari.

Nathalie Besèr
nathalie.beser@sr.se