Israelisk miljardär satsar på juvelerarfabrik i Moskva

Moskvas juvelerarfabrik satsar på att bli störst i Ryssland genom att öppna fler egna butiker. Fabriken som grundades av en av Faberges anställda 1920 ägs nu av världens största privata diamantfabrikant Lev Levajev, israelisk miljardär med starka band till det forna Sovjetunionen.

– 1990 togs fabriken över Lev Levajevs grupp, berättar Marina Knisjkova, reklamchef på Moskvas juvelerarfabrik.

En fabrik som funnits sedan 1920, då grundad av en av den kände juveleraren Faberges adepter.

300 arbetar i fabriken
Under Sovjettiden arbetade tusentals i fabriken, men produktionen var mindre då än nu. Nu finns här drygt 300 som arbetar med att tillverka guldsmycken med framför allt diamanter, som brutits i gruvor i Ryssland och slipas här.Men hur det går till får vi inte se, för in i fabriken släpps vi inte av säkerhetsskäl.

Företaget är fjärde störst i Ryssland med två fabriker för tillverkning och snabb ökning av egna butiker. Många butiker, låga priser och att det är ryskt är metoden för att sälja mer:

Att många ryssar ändå har råd är den kraftiga expansionen av butiker ett bevis för.

– Första kvartalet 2007 ska vi öppna 100 nya butiker, lika många som vi redan har i Ryssland. Bara de senaste två månaderna har vi öppnat 17 butiker, varje ny butik är en investering på 45 000 dollar, säger Marina som förövrigt inte vill ge några siffror företagets ekonomi.

Men om det är som allt det ägaren miljardären Lev Levajev rör vid så går det extremt bra. Levajevs Afrika-Israel-företag vann nyligen rätten att bygga och äga stora delar av Israels infrastruktur med järnvägar och vägar.

Rankad som 278:e rikaste i världen
Levajev är rankad som 278:e rikaste i världen. Hans välde spänner över diamanter i Ryssland, Israel och Angola till urangruvor och kemifabriker i Kazakstan. Företag som på Sovjettiden var centrala för kärnvapentillverkningen.

Född i en judisk familj i Uzbekistan, utvandrad som 15 åring, men med starka band kvar här. Han är ordförande i israelisk-ryska handelskammaren och har kontakter på regeringsnivå i de flesta av de forna Sovjetländerna.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se