Senaten utser ny befälhavare i Irak

I USA kommer senaten i dag, fredag, att utse en ny befälhavare för de amerikanska trupperna i Irak, generalen David Petraeus. Med sig har han en ny och mycket mer offensiv strategi, och mer än 20 000 extra soldater.

När general Petraeus frågades ut av senatens militärutskott försvarade han beslutet att skicka fler amerikanska soldater till Bagdad. Hans företrädare George Casey var mycket mer skeptisk.

Men Petraeus står bakom den nya inriktningen och han har också utarbetat den nya strategi som armén ska använda när man ska försöka slå ner olika motstånds- och milisgrupper, både shia och sunni i Baghdad.

Omröstningen är en formsak
David Petraeus godkändes av militärutskottet och omröstningen på fredagen i senaten är bara en formsak. Även om en majoritet av senatorerna är emot eskaleringen av amerikanska trupper i Irak anses Petraeus vara en mycket kompetent militär. Den första av fem nya amerikanska brigader har redan anlänt till Bagdad, den sista kommer i maj.

Hittills har de amerikanska trupperna varit förlagda utanför Bagdad och de har åkt in i staden och gjort räder. När USA-soldaterna gett sig av har motståndsgrupperna kommit tillbaka.

Enligt Petraeus nya strategi ska delar av trupperna istället baseras ute i samtliga Bagdads stadsdelar och över huvud taget vara mer offensiva, med målet att göra områdena säkrare för befolkningen.

Det är en farlig strategi för USA, och Petraeus sade i sitt utskottsförhör att de närmaste månaderna kommer att bli mycket svåra. Risken är stor att antalet dödade USA-soldater kommer att öka ytterligare. Sannolikt kommer också trupperna än mer än i dag att uppfattas som ockupationsstyrkor.

Risk för förstörelse
Om USA-styrkorna verkligen ska avväpna milisgrupperna, inklusive den starka shiamuslimska Mahdi-milisen, är det också stor risk att det kommer att leda till omfattande förstörelse i Bagdad med stora förluster i människoliv.

Avgörande för utvecklingen blir hur bra USA kommer att kunna samarbeta med den shialedda irakiska regeringen och armén. Premiärministern Nuri al-Maliki ville först att de amerikanska trupperna skulle dras bort helt från Bagdad, men han har fått ändra sig.

Det viktigaste testet blir om al-Maliki verkligen går med på, som han lovade så sent som i torsdags, att man oskadliggör den shiamuslimska milisen.

Petraeus anses ha meriterat sig för sitt nya jobb genom att han i början av kriget lyckades ordna någorlunda stabilitet i staden Mosul där han var lokal befälhavare. Men Bagdad kommer att bli en oerhört mycket svårare uppgift.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se