Svalt intresse för proffsboxningsgala

För första gången på 37 år hålls på lördag en proffsboxningsgala i Göteborg. Drygt 20 boxare ska upp i ringen på Scandinavium men intresset för biljetterna till galan är svalt.

Svenskan Åsa Sandell som möter amerikanskan Tiffany Carter tycker ändå att galan har stor betydelse för svensk boxning.

– Det betyder allt för proffsboxningen i Sverige. Det kommer att komma fram nya stjärnor när det finns möjlighet att boxas på hemmaplan för en publik, det betyder jättemycket, säger hon.

Boxarna upp i en källarlokal i centrala stan med en stämning som hämtad ur en amerikansk boxningsfilm. Lite ruffigt, svettigt, jabbande boxare i ringen och experter från New York som slänger käft.

Tidigare världsmästaren Robert Daniels kör hopprep och svarar på frågor samtidigt.

– Historiskt att få vara med och ta boxningen tillbaka till Sverige, säger han.

Kampsportsdelegationen granskar
På galan kommer också kampsportsdelegationen från länsstyrelsen i Örebro, att vara med för att se till att arrangören följer de regler som gäller, till exempel att ingen match får vara längre än tolv minuter.

Men biljetter har gått trögt att sälja konstatera. Wally Munteanu är manager från företaget som arrangerar galan.

– Vi släppte biljetterna elfte december, och det första man köper som julklapp är kanske inte en boxningsbiljett. Men jag tror att vi kommer att sälja 6 000 biljetter i alla fall, säger han.

Svagt intresse
Hittills har bara 4 000 biljetter sålts jämfört med de mellan 6 000 och 7 000 som var målet och frågar man Göteborgarna så är intresset ganska svagt.

– Det är ingen idrott tycker jag, säger en göteborgare.

Varför inte det?

– De blir fördärvade i huvudet.

Clara Osvald
clara.osvald@sr.se