Hedersvåldsoffer vill ha mer rättshjälp

Den 19-åriga Tugba Tunc, som skottskadades i Turkiet i somras, vill ha mer pengar från svenska staten för att kunna delta i rättegången mot den misstänkte gärningsmannen via videolänk från Sverige.

Enligt Tugba Tuncs ombud Elisabeth Fritz handlar om mellan 70 000 och 100 000 kronor.

– I första hand anser jag att Rättshjälpsmyndigheten ska betala. Annars får man gå över till Justitiedepartementet och se till att de ombesörjer betalningen. För förhör måste ske, och Tugba Tunc måste komma till tals, och hon måste få en möjlighet till en rättvis prövning, säger Elisabeth Fritz.

Sköts i juni
Tugba Tunc är kurdiska från Turkiet och kom till Sverige som elvaåring. I våras besökte hon släkten i staden Bursa söder om Istanbul. Där sköts hon och hennes pojkvän i en park i juni. Enligt Tugba var motivet att hon vägrat gifta sig med en släkting.

Hon låg flera veckor på sjukhus innan hon fördes till Sverige. Enligt Elisabeth Fritz är Tugba nu halvförlamad. Rättegången mot den man som sköt henne har inletts i Turkiet, men Tugba själv var inte där, hon är rädd för att åka dit.

Turkiet betalar inte
Den turkiska domstolen har nu sagt ja till att förhöra Tugba Tunc via videolänk. Men då får hon betala det själv.

Enligt ombudet Elisabeth Fritz är videoförhöret avgörande. Tugba Tunc har ju pekat ut tre gärningsmän, men bara en är åtalad.

– Utan hennes uppgifter kommer två personer helt att frikännas. Den som har motivet är ju hennes släkting, som hon har nekat äktenskap. Hon har ju sagt flera gånger att hon inte vill gifta sig med honom. Han är inte ens åtalad, säger Elisabeth Fritz.

Helt ny fråga
Videoförbildelsen mellan Sverige och Turkiet kommer att hållas inom två veckor, men det är inte säkert att den svenska staten ställer upp med finansieringen. Rättshjälpsmyndigheten, som betalar ombudets arvode, har aldrig tidigare prövat frågan.

Elisabeth Fritz tror att hennes klient kommer att få en rättvis behandling i den turkiska domstolen.

– Som jag upplever situationen och samtalet med rättens ordförande var det en jurist med stor integritet. Han försäkrade mig om att han i sina domar dömer efter mänskliga rättigheter, säger Elisabeth Fritz.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se