VM i Åre arrangeras utan hjälp från staten

Om en vecka invigs Alpina VM i Åre. Ett jättearrangemang som omsätter över 400 miljoner kronor, och som arrangeras utan statliga bidrag och förlustgarantier. Istället ägs VM-bolaget till största delen av Skidförbundet, företaget Skistar och en mängd småföretagare i Åre.

En av de små delägarna i VM-bolaget är Lena Sandström, som driver en mäklarbyrå i Åre.

– Det känns jätteroligt. Vi företagare i Åre by har en företagsförening som heter Åregruppen, och på så sätt är vi delaktiga i VM-bolaget också, säger hon.

Vad kan ni tjäna om VM går bra?

– Marknadsföring naturligtvis, att ännu fler vill komma till Åre.

Mäklarkontoret ligger några hundra meter från torget i Åre. När man går uppför gatan till torget, passerar man många av de andra delägarna i VM-bolaget. Mer än 150 småföretagare är med i företagarföreningen.

Annars är Skidförbundet största ägaren med 70 procent. Börsnoterade Skistar, som driver skidanläggningar i bland annat Åre, äger 15 procent, och företagarföreningen resterande 15 procent.

Räknar med vinst
VM-bolaget räknar redan med att gå med vinst, men inga siffror anges. Niclas Sjögren-Berg, destinationschef för Skistar i Åre, säger att Skistar vill att en eventuell vinst ska komma Åre till del.

– För vår del är målet att den ska komma turismen i Åre till godo även i framtiden, säger han.

Budgeten för VM är 420 miljoner kronor, varav 190 miljoner investerats i en ny arena. Av intäkterna kommer merparten från ett bidrag från internationella skidförbundet på 250 miljoner.

Dessutom drar VM-bolaget in pengar från sponsorer och på biljettförsäljning, och så ska Skistar köpa en del av anläggningarna efter VM. Däremot finns inga statliga förlustgarantier eller direkta statliga bidrag. Något som arrangörerna själva säger är unikt för ett så stort evenemang.

Inga statliga bidrag
Åre kommun och VM-bolaget har, så att säga, lånat ut pengar till Vägverket för bygget av en vägtunnel under E14. Det senaste beslutet kom för bara någon vecka sen, och det innebar att VM-bolaget och Åre kommun inte fick några statliga bidrag att för att täcka räntekostnader för lånet till Vägverket.

Lasse Lindqvist, VD för VM-bolaget, vill inte rikta någon kritik mot politikerna för att Alpina VM inte fått något direkt pengabidrag, men säger att det väcker förvåning i utlandet.

– Ja, där höjer man på ögonbrynen. Där ser man den här typen av stora evenemang som en sådan fördel att få arrangera med tanke på internationell marknadsföring att man tar underskott som en del av sin marknadsföringsbudget. Så nyfiket och lite förvånat undrar man varför vi inte gör så i Sverige, säger Lasse Lindqvist.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se