VM i Åre ger byggsektorn mer jobb

Alpina VM har betytt ett uppsving för Åre. Runt 300 fasta jobb räknar man med att Alpina VM gett de senaste åren.

En av dem som fått lättare att hitta arbete är byggjobbaren Erik Nyfeldt. 

– Det har varit ett väldigt hårt tryck de senaste somrarna inom bygg- och anläggningsbranschen, som till exempel grävningar i backarna, säger han.

På många håll i Åre byggs det, och just byggsektorn har fått ett uppsving sen det 2002 blev klart att Åre ska få arrangera Alpina VM.

Nya bostäder byggs
Erik Nyfeldt arbetar med anläggningsarbeten på en av de små affärsgatorna i centrala Åre. 50 meter längre ned på samma gata bygger ett företag där den norska skidkungen Björn Dählie är frontfigur, ett 60-tal bostadsrätter. Trots att bygget är långt ifrån klart, annonseras lägenheterna ut av mäklare och redan har ett 40-tal förbokats av köpare.

Sedan det blev klart att Åre skulle få VM, har ungefär 180 nya bostäder byggts. Det är klart över riksgenomsnittet för en liten kommun, enligt Boverkets statistik.

Fler flyttar till Åre
Men det är inte bara byggsektorn som fått ett uppsving. Mycket av statistiken pekar uppåt för Åres del. Kommunen har vänt den negativa befolkningsutvecklingen, och fler och fler flyttar till Åre.

Turismen och handeln har också fått ett uppsving. Exempelvis har antalet butiker i Åre mer än fördubblats på några år.

Men vad händer då efter VM? Näringslivschefen i Åre kommun, Jan Andersson, är inte oroad.

– Som det ser ut nu verkar det vara en fortsatt positiv utveckling. Lustigt nog har kommunen fler ansökningar om planer och bygglov nu än för ett år sedan. Det är projekt som har siktet inställt långt efter VM, säger Jan Andersson.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se