Brittisk hovreporter dömd till fängelse

I Storbritannien har hovreportern Clive Goodman på tabloidtidningen ”News of the World” dömts till fyra månaders fängelse. Han döms för att ha avlyssnat telefoner som tillhörde det brittiska kungahuset. Hans medhjälpare döms till ett halvårs fängelse.

Clive Goodman och hans medhjälpare lyckades få tag i hundratals meddelanden som var avsedda för hovets medarbetare till prins Charles och hans söner, prinsarna William och Harry.

De båda männen hade fått tillgång till mobiltelefonnummer och koder till de röstbrevlådor som de anställda inom hovet använde. De kunde under inte mindre än nio månaders tid dra nytta av detta. Det pågick ända till prins William blev misstänksam i november 2005, då det figurerade uppgifter i pressen om ett skadat knä som han hade.

Sedan började även de anställda på hovet bli misstänksamma eftersom nya meddelanden som fanns i röstbrevlådorna plötsligt klassades som gamla.

Clive Goodman och hans medhjälpare greps i augusti 2006 och har bett om ursäkt för sitt agerande. Men det räckte inte för den brittiska domstol som på fredagen dömde de båda till fängelse.

”News of the World” är Storbritanniens bäst säljande nyhetstidning med en upplaga på cirka 3,3 miljoner exemplar. Tidningen är känd för att var minst sagt kreativ i jakten på nya läsare. Bland annat klädde tidningen ut en medarbetare till schejk, för att få fram hemliga uppgifter från den tidigare brittiska förbundskaptenen Sven-Göran Eriksson.

Det är heller inte första gången brittiska journalister ägnar sig åt avlyssning. Men det är ovanligt att någon fälls.

Efter domen har tidningens chefredaktör, Andy Coulson, avgått.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se