Topptjänstemän jobbar gratis åt s

Fler höga politiska tjänstemän i den tidigare socialdemokratiska regeringen har sedan valförlusten i höstas arbetat gratis på det socialdemokratiska kansliet i riksdagen. Sin försörjning har de i stället fått från det avgångsvederlag de fått för sin tid i regeringskansliet.

När politiker och tjänstemän lämnar regeringskansliet efter en valförlust får de en inkomstgaranti. De får behålla sin lön i ett, eller i vissa fall två år, som en fallskärm under tiden de söker nya jobb. Om de får ny inkomst under tiden räknas den av från den garanterade inkomsten. Annars kan de göra vad de vill under tiden.

För det socialdemokratiska riksdagskansliet har det här inneburit en möjlighet att få ta del av tjänster utan att behöva betala för dem. Sedan i höstas har ett tiotal före detta regeringstjänstemän jobbat åt kansliet utan krav på lön.

”De var bra att ha”
– Vi är väldigt glada för att de vill dela med sig av sin kunskap, säger Åsa Larsson som är kanslichef på socialdemokraternas kansli i riksdagen.

– Det var ju en dramatisk situation när vi förlorade valet. När vi sedan som riksdagsgrupp direkt skulle träda in i oppositionsrollen var det bra att ha de här frivilligt, ideellt arbetande personerna hos oss, som har väldigt mycket kunskap med sig, fortsätter hon.

Jan Larsson, som var en av Göran Persson närmaste män, Jens Henriksson, Magdalena Andersson och Sten Ohlsson, som alla arbetade nära de socialdemokratiska finansministrarna är några av de tidigare politiska topptjänstemän som under olika lång tid ställt sina tjänster till förfogande.

Mona Sahlin och Tomas Bodström har på samma sätt kunnat behålla sina tidigare pressekreterare.

Kansliet betalar ingenting
Den garanterade inkomsten som de före detta tjänstemännen i regeringen får från staten är mellan drygt 30 000 och drygt 80 000 kronor i månaden. För det socialdemokratiska kansliet i riksdagen blir kostnaden alltså noll kronor.

– Jag tycker det är väldigt positivt att det fungerar så i vårt parti. När man har tid över använder man den till att stödja partiet på olika sätt, säger kanslichef Åsa Larsson.

– I valrörelsen hjälper många till i valstugor och de här personerna har valt att jobba frivilligt hos oss på det här sättet. Det är positivt för oss, säger hon.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.sek

Katarina von Arndt
ekot@sr.se