Irina Kozulina kämpar för vitryska politiska fångar

Efter presidentvalet i Vitryssland i mars i fjol fängslades en av de två oppositionskandidaterna, Alexander Kozulin . Nu kämpar hans hustru för att han och nio andra fångar ska friges.

Presidentkandidaten Alexander Kozulin sitter fängslad, dömd till fem och ett halvt års fängelse. Europarådet och väst ser straffet som politiskt, men Vitryssland hävdar att det är en följd av vanlig kriminalitet. Nu kämpar hans hustru för makens och de andra nio politiska fångarnas frigivning.

– Jag heter Irina Kozulina, och jag är ingen speciell, men människor känner till mig för att min man heter Alexander Kozulin, presidentkandidat i valet i mars och sedan dömd till fem och ett halvt år i fängelse, presenterar sig Irina.

Som vanligt i Minsk vid möten med oppositionsföreträdare ses vi på ett bullrigt kafé.

Hes efter makens matvägran
Hennes röst bär knappt, men hon är inte förkyld utan hesheten är psykiskt betingad, tror hon. Hon har inte kunnat prata riktigt sedan hennes man höll på att dö under hungerstrejk i fängelset.

En tunn, korthårig kvinna med pigga ekorrögon, hon är mor till två vuxna döttrar och har ett barnbarn, femårige Vladislav. Han saknar sin morfar mest, men det var först när han kom från dagis och frågade om morfar hade tänkt mörda presidenten som Irina och hans mamma Olga berättade vad som egentligen hänt.

Hittills har Irina träffat sin man i fängelset fyra gånger, senast för att få honom att avbryta sin långa hungersstrejk

– Jag fick träffa honom, fast det inte var dags för ett besök, för att jag hade dokument som skulle få Alexander att avbryta hungerstrejken, säger hon.

Det var den 11 december, efter 52 dagar, som han slutade när han fick höra att USA skulle ta upp hans fall i FN.

Då vägde Alexander Kozulin inte mer än 62 kg och hans hälsa är fortfarande inte bra, men han vill inte till fängelsets sjukstuga av säkerhetsskäl, enligt Irina. Han är rädd att någon ska försöka förgifta honom med medicin eller injektioner.

Tror på dialog
För Irina finns bara en väg att få makten i Vitryssland att erkänna de politiska fångarna: låt oberoende experter komma hit och avgöra om vi har politiska fångar eller hungerstrejker, säger hon.

Europarådets väg med dialog är bättre än total blockad av det som ses som en diktatur. Enda vägen att förändra är samtal, anser hon.

Maria Persson Löfgren, Minsk
maria.persson_lofgren@sr.se