Fatah och Hamas ställer in förhandlingar

Förhandlingarna om en palestinsk samlingsregering mellan Fatah och Hamas har ställts in, efter de senaste dygnens våldsamheter i Gaza. Minst 18 personer har dödats i strider mellan de rivaliserande grupperna sedan våldet ånyo blossat upp.

Affärerna i staden Gaza håller stängt och skolorna har ställt in sina lektioner, för sedan i torsdags kväll har anhängare till Hamas och Fatah drabbat samman i allt våldsammare eldstrider överallt i staden.

Bland de döda finns också civila, bland annat en två år gammal pojke, en tonåring och en universitetsstuderande som alla träffades av förlupna kulor.

Egyptiska diplomater försöker medla mellan grupperna för att få ett slut på våldet, och så sent som på fredagskvällen sades det att Hamas och Fatah hade kommit överens om att dra tillbaka sina anhängare från gatorna, men trots det fortsatte alltså striderna på flera håll på lördagsmorgonen, med flera nya dödsfall.

Våldsamheterna mellan president Mahmud Abbas Fatahrörelse och regeringspartiet Hamas bröt först ut i mitten på december, när president Abbas hotade med att utlysa nyval till parlamentet. Hamas kallade Abbas tilltag för ett kuppförsök.

De senaste veckorna har striderna mellan de två rivaliserande grupperna legat nere, medan Fatah och Hamas har förhandlat om att bilda en samlingsregering som skulle kunna lösa den politiska krisen. Men de överläggningarna har nu avbrutits, som en följd av våldet.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se