EU-ministern vill se över avlyssningsförslaget igen

EU-minister Cecilia Malmström är tveksam till det kontroversiella förslaget från regeringen om utökade befogenheter för Försvarets radioanstalt att övervaka telefonsamtal, sms och e-post. Hon tycker att man ska se över delar av förslaget igen.

Regeringen har fått mycket hård kritik, även internt, från dem som anser att förslaget är ett allvarligt brott mot den personliga integriteten.

– Jag tycker nog att man kan titta på integritetsaspekten ytterligare, eftersom det är en sådan diskussion om detta, så att vi kan få ett förslag som är förankrat i majoriteten i Sveriges riksdag, där man känner sig säker och till freds med detta, säger Cecilia Malmström.

– Kraven på integritet måste alltid vara jättestora. Samtidigt ser samhället ut på ett helt annat sätt idag än det gjorde för 30 år sedan. Brottslingar och olika syndikat, terrororganisationer och så vidare, rör sig över gränserna på ett sätt som inte var möjligt tidigare.

Stödjer Birgitta Ohlsson
I veckan fick folkpartisten Birgitta Ohlsson stor uppmärksamhet när hon i en debattartikel krävde att regeringen skrotar planerna på ett försvarssamarbete med Förenade arabemiraten eftersom landet kränker de mänskliga rättigheterna. EU-minister Cecilia Malmström stödjer sin partikamrat.

– Jag tycker att det är rimligt att man funderar på vilka länder man har militärt samarbete med.

Så du kommer att motsätta dig om den övriga regeringen vill driva igenom det här?

– I princip håller jag helt med Birgitta Ohlsson, ja.

Vill du sitta i en regering som går emot ganska grundläggande principer för dig?

– Det är ett vägval man hela tiden gör. Vi är en regering som består av fyra partier. Vi har snackat ihop oss i väldigt många frågor, i andra har vi inte snackat ihop oss.

Birgitta Ohlsson har fått en del kritik för att hon har drivit politik på Dagens Nyheters debattsida. Vad säger du om den metoden?

– Det är klart att riksdagsledamöter i de partier som sitter i en regering måste kunna driva politik. Annars blir det helt absurt, då kan vi avskaffa riksdagen, säger Cecilia Malmström.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se