Lögner i Vita huset i fokus i rättegång

I USA pågår menedsrättegången mot Lewis Libby, som var en av de allra högsta cheferna inom Bushadministrationen. I botten handlar rättegången om huruvida Vita huset medvetet missledde opinionen före invasionen av Irak.

I sitt årliga tal inför kongressen i januari 2003 sa president Bush att det fanns information om att Irak försökt komma över uran i Afrika, en av många indikationer i talet på att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen. Efter invasionen visade sig allt vara fel.

Men en amerikansk ambassadör, Joseph Wilson, menade att Vita huset visste att uppgifterna var felaktiga. Ett år tidigare hade han åkt till Afrika, till Niger, för att undersöka uranryktena, men han fann inga bevis och skrev om det i sin rapport.

– Informationen var felaktig och administrationen visste om det långt före kongresstalet, säger Joseph Wilson.

I juli 2003 skrev han en debattartikel med den innebörden och det är nu som det börjar hända saker.

Agents identitet avslöjades
Drygt en vecka senare avslöjar en konservativ kolumnist att Wilsons hustru är hemlig CIA-agent. Hennes karriär var därmed slut och avslöjandet kunde tolkas som en hämnd från Bushadministrationen för att Wilson sagt obekväma saker.

Men att röja identiteten på en CIA-agent är ett allvarligt brott i USA. Misstankarna föll ganska snabbt på Lewis Libby, som då var stabschef, det vill säga närmaste man till vicepresidenten Dick Cheney.

Fokus på lögnerna
Nu har affären avancerat till domstol, men som ofta i Washington har fokus skiftat från själva brottet till försök att dölja det. Libby åtalas för att ha ljugit i förhör och för att försökt försvåra utredningen.

Till saken hör också att en annan hög politiker tagit på sig läckan till den konservativa kolumnisten. Men åklagaren hävdar att Libby talat med andra journalister om Wilsons hustru och att han ljugit om saken när han skulle vittna inför den federala polisen FBI.

Bushadministrationen har in i det sista varit lojal mot Libby och i en intervju nyligen kallade vicepresidenten Dick Cheney honom för den mest hederliga människa han träffat. Sannolikt kommer Cheney att framträda som vittne i rättegången.

Libby som offer
Men när rättegången inleddes verkade det som om försvarets linje kommer att bli att Libby offrades av Bushadministrationen för att skydda presidentens högra hand Karl Rove, som ett tag också var misstänkt.

Risken för Vita huset är att det kan komma ut pinsamma avslöjanden nu när alla måste vittna under ed.

Om Libby förklaras skyldig kan han som mest dömas till 30 års fängelse. Men möjligheten finns också att presidenten kommer att benåda honom.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se