Royal tappar stöd efter politiska tabbar

Presidentvalskampanjen i Frankrike har redan blivit hård. Socialisternas kandidat Ségolène Royal har utsatts för flera attacker och dessutom själv gjort flera märkliga uttalanden. Nu halkar hon efter i opinionsmätningarna.

Bakgrunder:

Ségolène Royal möts av motgångar. Nu senast lurades hon i en fälla av en komiker som utgav sig för att vara Quebecs premiärminister.

Tidigare i veckan hade Ségolène Royal rivit upp sura reaktioner från Kanadas regeringschef när hon talade för ett fritt Quebec. Så imitatören ringde upp, låtsades vara Quebecs ledare och säger att ”det är som om vi skulle säga att Korsika borde bli fritt”, varpå Ségolène Royal skrattande svarar att det skulle fransmännen inte ha något emot.

– Men för det inte vidare. Det är en hemlighet, ber Ségolène Royal.

Sändes i radio
Samtalet sänds ut i radio och blundern är ett faktum. Komikern står på motståndaren Nicolas Sarkozys sida och Korsika är en het fråga i Frankrike med sina våldsattentat.

Några dagar tidigare smutsades presidentvalskampanjen av uppgifter om att säkerhetspolisen försökt rota fram uppgifter om medarbetare till Royal.

Inrikesminister Sarkozy avvisar anklagelsen, men polisen lyder under honom och den har medgett att mappen på en av hennes medarbetare har uppdaterats i januari.

Utrikespolitiska missar
Flera kommentatorer, som Bernard Henri-Lévy och Jacques Julliard menar att kampanjen börjat illa.

Ségolène Royal möter hårt motstånd, men har dessutom gjort flera tabbar utrikespolitiskt. I Mellanöstern bromsade hon inte en Hizbollahledare som jämförde Israel med Nazityskland och i Kina berömde hon landets effektiva rättssystem, vilket är känt för tortyr och inhuman behandling.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se