USA-kritik mot Israels klusterbomber

Vita huset kommer att informera kongressen om att Israel kan ha brutit mot amerikanska regler när militären använde så kallade klusterammunition i Libanon i somras. Det kan leda till att USA stoppar leveranserna av sådana vapen till Israel.

Klusterammunition kan förekomma både som till exempel bomber och artillerigranater. Varje bomb eller granat innehåller en mycket stor mängd små sprängladdningar som sprids ut över en vidsträckt yta och sedan exploderar.

USA exporterar klusterammunition till Israel, men eftersom de dödar så urskiljningslöst har Israel fått gå med på särskilda villkor, framför allt att klusterammunition inte får användas mot civilbefolkningen.

Men på måndagen kommer Bushadministrationen att meddela den amerikanska kongressen att Israel kan ha brutit mot det avtalet. Det skriver tidningen New York Times.

Användes sent i kriget
Den israeliska militären satte in klusterammunition i stor skala i södra Libanon, framför allt under krigets sista dagar.

Israel säger att man använt klusterammunition i enlighet med krigets lagar men att en svårighet var att Hizbollahs styrkor gömde sig i civilbefolkningen. Israel hävdar också att man kom med varningar innan man anföll.

Men för de vanliga libaneserna var det ofta omöjligt att lämna sina byar när kriget pågick. Bland andra människorättsorganisationen Human Rights Watch har fördömt Israels användning av vapnet.

Konsekvenserna osäkra
Det är osäkert vad rapporten till kongressen kommer att leda till. Enligt New York Times finns det många i Bushadministrationen som har förståelse för Israels synpunkter. Men i ett liknande läge efter kriget i Libanon 1982 stoppade president Ronald Reagan leveranserna av klusterammunition till Israel för en period av sex år och något liknande kan ske den här gången.

Ett stort problem är att många av de små sprängladdningarna aldrig exploderar utan ligger kvar på marken som livsfarliga minor. Enligt FN finns det cirka en miljon småkluster kvar i södra Libanon.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se