Stort intresse för militär utlandstjänst

Intresset är stort för att tjänstgöra i den nya insatsstyrkan, Nordic Battle Group. När ansökningstiden gick ut i söndags hade över 7 000 ansökningar kommit in.

En av de som sökt är värnpliktige Daniel Setréus.

– Det finns många som säger att man gör det för en god saks skull, men det tror inte jag stämmer. Det flesta gör det för äventyrets skull och för att man tjänar mycket pengar, så är det verkligen för mig. Det är en kul grej och jag tror att det kan gynna mig i framtiden erfarenhetsmässigt, säger han. 

Väljer ut 2 000
Av alla de sökt till NBG kommer försvaret nu att välja ut två 2 000 personer, sedan tillkommer några hundra finländare, norrmän och ester innan styrkan är komplett.

De ska under det första halvåret 2008 med tio dagars varsel kunna skickas på fredsbevarande och fredsframtvingande uppdrag runt om i världen. De kan hamna mitt i ett krig med fara för det egna livet.

– Riskerna undviker man att tänka på tror jag, säger Daniel Setréus.

Vad säger dina anhöriga om att du vill söka det här?

– Det är lite blandade känslor, men många har en slags förståelse och ger mig fria tyglar. Sen har jag ju mamma som ställer mycket frågor och är lite orolig, och undrar om det här verkligen är bra, inte bara för mig utan också ideologiskt och politiskt. Men jag känner att det här kan bli ganska kul och att det är en bra sak att göra, så de låter mig göra vad jag vill.

Inställningen viktigast
Riskerna och svårigheterna med uppdraget gör att det är inställningen hos den enskilde soldaten som är viktigast, oavsett ålder och tidigare erfarenhet av internationella uppdrag, säger Karl Engelbrektsson som är chef för Nordic Battle Group.

– Jag vill ha människor som har en slags moralisk inre kompass, där man kan känna skillnaden på rätt och fel, säger han.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se