Amerikansk-irakisk räd dödade 250 i Najaf

I Irak uppges 250 militanta milismän, som förberedde attacker mot firande av den shiamuslimiska helgdagen Ashura, ha dödats i en omfattande amerikansk-irakisk räd på söndagen. Striderna ägde rum i Najaf, och runt om i landet krävdes ytterligare 60 liv.

Söndagens militäroperation beskrivs som en av de dödligaste i Irak på flera år. Milismännen som omringades hade enligt uppgift förskansat sig bland palmer i en dadelodling utanför Najaf. Där förberede en omfattande attack mot dagens shiamuslimska firande av Ashura, till minne av slaget i Kerbala år 680, då profeten Mohammeds barnbarn Hussein blev martyr.

500 milismän gömde sig
Irakiska regeringskällor säger att man under natten mellan lördag och söndag upptäckte 500 milismän gömda bland dadelpalmerna och att man efter ett nattligt krigsråd inledde en offensiv med amerikansk helikopteruppbackning.

Striderna pågick under hela söndagen och en irakisk major sade att flera hundra krigare ”förintats”, som han uttryckte det. USA som beskylls för att söka militära lösningar på politiska problem, kan här ha bidragit till en militär framgång, samtidigt som antikrigsopinionen växer i USA.

Motstridiga uppgifter
Ögonvittnen berättar att döda milismän som hittats bland palmerna, bar pannband där det stod Himmelens armé. Det kommer motstridiga uppgifter om vilka dessa dödade milismän var, först uppgavs de vara militanta sunnimuslimer, men det finns också uppgifter om att de tillhör en apokalyptisk shiamuslimsk kult.

Samtidigt med de våldsamma striderna i Najaf genomfördes på söndagen en serie attentat runt landet. I ett sunnitiskt kvarter i Bagdad miste fem flickor livet när granater slog ner på skolgården under en rast.

En av bilderna som publicerats från skolan visar en flicka i mörkblå uniform som skyndar ner för skoltrappan. På trappsteget hon lämnar ligger en blå pärm i en pöl av blod som tillhörde en av hennes skolkamrater. Blodet bildar ränder på det trappsteg det rinner ner för.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se