Ordförandeskap diskuteras på AU-möte

När Afrikanska unionens toppmöte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba inleds på måndagen har frågorna om konflikterna i Darfur och Somalia tryckt bort de om klimat och teknologi. Den första svåra frågan att lösa för de afrikanska ledarna blir vilket land som ska överta ordförandeskapet i den Afrikanska unionen.

Det är en känslig fråga som har legat och grott enda sedan det förra valet av ordförande, då Sudan fick stå till sidan, just på grund av konflikten i Darfur.

Kritiker menade då att den sudanesiska regeringen omöjligt kan leda afrikanska unionen och därmed fredsinsatsen i Darfur, samtidigt som man själv är en av parterna i konflikten.

Lovades ta över 2007
Men den kompromisslösning som man då kom fram till, att Sudan skulle avstå ordförandeskapet, innebar också att Sudan lovades att få ta över det följande året, 2007.

Men i dag, ett år senare, så menar kritikerna, att det löftet inte kan infrias, eftersom situationen i Darfur inte har förändrats till det bättre.

Snarare har den förvärrats, menar Achieng Akena från Darfur Consortium, den organisation som ledde förra årets protester mot Sudans kandidatur.

– Om Sudan tar över ordförandeskapet i den Afrikanska unionen kommer många av de initiativ som tagits av EU för att säkra fred i Darfur att undervärderas och trovärdigheten för den Afrikanska unionen kommer att skadas, säger hon

Om de afrikanska ledarna, trots den fortsatta krisen i Darfur, ändå skulle välja Sudan som ordförande, så skulle det inte bara försvåra fredsarbetet, menar Achieng Akena. Det skulle också allvarligt skada Afrikanska unionens trovärdighet och utveckling.

Riskerar att dra ut på tiden
Många tror nu att frågan om ordförandeskapet och Darfur precis som förra året riskerar att dra ut på tiden, och därmed omöjliggöra många andra diskussioner på mötet.

Skulle det bli så, så är det på många sätt talande för den stora utmaning som unionen står inför, att försöka arbeta med ekonomisk och social utveckling, samtidigt som man försöker att säkra den grund av fred och stabilitet som krävs i det arbetet.

Magnus Bellander, Addis Abeba
utrikesdesk.eko@sr.se