Förundersökning inleds mot Obol

Åklagare har inlett en förundersökning mot den omskrivna idrottssponsorn och investeringsfonden Obol som gäller grovt bedrägeri.

På måndagen beslutade åklagare att inleda en förundersökning mot Obol. Brottsmisstanken är grovt bedrägeri.

Statsåklagare Staffan Granerfeldt, som leder förundersökningen, skriver i ett pressmeddelande att beslutet grundas på uppgifter som kommit in i anmälningar, uppgifter från Finansinspektionen och rapporteringen i massmedia.

Genom sin sponsring av olika idrottslag, exempelvis Luleå Hockey, Plannja basket och hela basketligan, fick Obol tillgång till ett kontaktnät, och marknadsförde sig som en investeringsfond. Men det är mycket oklart om det verkligen funnits någon fond.

Hur mycket pengar som Obol tagit in från dem som investerat är också oklart. Vare sig Finansinspektionen eller Ekobrottsmyndigheten vill lämna några sifferuppgifter om hur mycket pengar det kan röra sig om.

Däremot är det känt att Längmanska Företagarfonden satsat några miljoner kronor i Obol, och att fyra före detta ishockeyspelare i Luleå Hockey begärt att få ut pensionspengar på mellan 8 och 10 miljoner kronor från Obol. Vare sig Längmanska företagarfonden eller hockeyspelarna i Luleå har fått tillbaka några pengar.

Sedan media började granska Obol i början av december, har de två frontfigurerna i Obol gått under jorden.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se