"Svårare styrka brott om utredningen tar för lång tid"

Justitiedepartementet vill att till exempel Antipiratbyrån själv ska kunna gå direkt till domstol för att få tag på misstänkta fildelare. Utredningarna hittills går långsamt.

Exempelvis har razzian mot internetoperatören Bahnhof för snart två år sedan fortfarande ingen utredare på polisen. De två personerna som misstänks för att ha haft servrar hos Bahnhof har ännu inte förhörts.

– Jag tycker att det är olyckligt. Det är inte bra när ärenden blir liggande länge utan att man kan utreda det som behöver utredas, säger Henrik Rasmusson som är åklagare.

I mars har det gått två år sedan kronofogden gick in hos internetleverantören Bahnhof och då fyra servrar beslagtogs. Sedan dess har fallet har legat nere på Citypolisen.

– Det kan vara svårare att styrka brott i längden, om utredningen tar alltför lång tid. Personer som har lämnat uppgifter kan glömma bort vad som har hänt med tiden. För det andra är det olyckligt, därför att ju längre tiden går desto mindre straffvärde finns det i brottet och effekten blir mindre vid en dom, säger Henrik Rasmusson.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se