Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Verk kortar arbetstiden av miljöskäl

Publicerat torsdag 12 september 2002 kl 05.00
Samtliga 250 anställda vid Migrationsverkets regionkontor i Norrköping har sedan onsdagen en timmes kortare arbetstid per dag. Verkets ledning misstänker att lokalerna gör personalen sjuk, säger regiondirektör Tina Hedegrahn-Ahlvin.
– Många kom tillbaka efter semestern och klagade ganska omgående på att de besvär man kände när man befann sig i fastigheten på jobbet före semestern återkom och förvärrades efter det att man hade haft en lång och skön semester. Då pratar vi om trötthet, rinnande näsa och huvudvärk. eftersom vi vet att fastigheten inte är helt frisk kan inte jag utesluta att det har med arbetsplatsen att göra, säger Tina Hedegrahn-Ahlvin. Men det är en väldigt ovanlig åtgärd att korta arbetstiden en timme på grund av de här besvären. Är situationen så pass allvarlig? – Jag bedömer det så. Det finns ju inte något objektivt mätinstrument för det här utan jag måste ju gå på det som personalen uppfattar, och om så många människor mår dåligt så tycker jag, som har huvudansvaret för arbetsmiljön att jag måste vidta någon åtgärd för personalen. Hälften hade akuta problem En enkät bland de anställda på Migrationsverkets region Mitt visade att nästan hälften hade akuta problem, som alltså sätts i samband med lokalerna – en före detta fabriksbyggnad. Nu anser alltså ledningen att man inte längre kan ta ansvar för personalens hälsa. Arbetstiden kortas en timme per dag och ingen får vara på arbetsplatsen mer än sju timmar. De med värst besvär ska dessutom flyttas till provisoriska lokaler i andra delar av staden. Kan tvingas flytta Det unika beslutet gäller i första hand en månad under tiden som verket tillsammans med arbetsmiljöinspektionen funderar över om lokalerna kan byggas om, eller om man till och med måste flytta. – Ja, någonting måste ske, det är helt givet. Det påverkar ju både arbetsmotivation och arbetsglädje och insats i verksamheten, naturligtvis, säger Tina Hedegrahn-Ahlvin.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".