Ghana blir nytt ordförandeland för AU

Afrikanska Unionen valde enhälligt Ghana som nästa ordförandeland och för andra året i rad miste Sudan det utlovade ordförandeskapet, på grund av övergreppen i Darfur.

Ingenting hade läckt ut under Afrikanska Unionens årliga möte som hålls i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och Sudans utrikesminister förklarade självsäkert under söndagen att ordförandeskapet skulle tillfalla Sudan, så som det var utlovat.

Så hur kompromissen utarbetades är oklart, men när väl ordförandelandet skulle utses, så blev det ett enhälligt beslut för det västafrikanska landet Ghana, och Sudan drog tillbaka sin kandidatur.

53 medlemsländer
Afrikanska Unionen, AU, består av 53 medlemsländer och stadgar och program är fyllda av demokratiska målsättningar. Men ordförandeskapet roteras efter geografin i Afrika, där det var Östafrikas och Sudans tur förra året.

Valet av ordförande följer snarare det gamla afrikanska broderskapets band och ser inte till demokratiska förutsättningar.

Men AU:s trovärdighet stod nu på spel. Att låta ett land som Sudan, som anklagas för folkmord av vissa västerländska nationer och grova mänskliga övergrepp av de flesta andra, leda AU med det stora ansvaret att just få slut på övergreppen i Darfur, kunde allvarligt skada organisationen.

Kompromisslösning förra året
Förra året lyckades AU undvika denna konflikt genom att i en kompromiss låta Kongo-Brazzaville få ordförandeskapet mot löftet att Sudan med all säkerhet skulle bli ordförande i år.

Men ingenting har förbättrats i Darfur, där regeringen nu öppet bombar byar och när Sudan ställdes åt sidan även i år, så fick heller inte Sudan något löfte om framtida ordförandeskap.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se