Åklagare utreder golvolyckan i Umeå

Åklagare tar över polisens förundersökning om helgens golvolycka på Norrlandsoperan i Umeå.

– Vi menar att det kan vara frågan om vållande till kroppsskada. Så småningom kan det ju komma fram misstankar riktade mot person, myndighet eller företag, men just nu har vi ingen specifik misstänkt person, säger Kjell Janneson som är kammaråklagare i Umeå:

Tre frågor ska besvaras
Utredningen ska ge svar på tre frågor. Vad var golvet ämnat för när det byggdes 1983, varför kollapsade det och vem bär egentligen ansvaret för golvet; kommunen som äger fastigheten, Norrlandsoperan som hyr den, eller någon annan?

Man ska ta delar av golvet i beslag och låta en oberoende besiktningsman undersöka det. Den dokumentation som polisen gjorde på olycksplatsen finns redan tillgänglig.

Vid sidan om den utredningen har fastighetsägaren, Umeå kommun, inlett en egen utredning.

– Vi kommer att se över våra rutiner med Norrlandsoperan också, framför allt när det gäller att vi får information om vilken typ av verksamhet som man bedriver, säger Kjell-Arne Ågren, kommunens fastighetschef.

Tre kvar på sjukhus
Tre av de 29 personer som fördes till universitetssjukhuset i Umeå vårdas fortfarande där.

Två patienter med mjukdelsskador ligger kvar för smärtlindring. De beräknas kunna åka hem på måndagen eller tisdagen. Den patient som opererats för armbrott får stanna kvar på sjukhuset ytterligare några dagar.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se