Reinfeldts flyttar till Sagerska huset

Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans familj kommer att flytta från Täby till statsministerbostaden Sagerska huset i centrala Stockholm. Ända sedan valet har Reinfeldt funderat över detta och snart går flyttlasset.

– Jag uppfattar att i rollen som statsminister ligger ett stort ansvar för att möta den situation som uppstod efter mordet på Olof Palme, där det införskaffades en särskild statsministerbostad. Riksdagen har med stor kraft uttalat att även om det är statsministerns personliga uppfattning att han hellre bor kvar i sin egen bostad, så ska han eller hon fås att bo på Sagerska, säger statsminister Reinfeldt.

Det handlar alltså om säkerheten, säger Fredrik Reinfeldt och säger att han ”i närtid” ska flytta familjen. Närmare än så vill han inte precisera sig.

Sagerska huset har byggts om
För att passa trebarnsfamiljens behov, har Sagerska huset byggts om till viss del och det kommer också att finnas en person anställd av regeringskansliet som tar hand om barnen när de kommer hem på eftermiddagarna.

Det är ännu oklart hur länge familjen kommer att byta Täby mot centrala Stockholm.

Reglerna säger att endast Fredrik Reinfeldt i fortsättningen kan vara skriven i Täby och det kan innebära problem för hustrun Filippa, som är kommunfullmäktigeledamot i Täby och invald i Stockholms läns landsting från den delen av länet.

”Kan bli bekymmer för barnens skolval”
Reinfeldt varnar också för att det kan bli bekymmer för barnen när det deras val av skolor eftersom skolorna i Täby använder sig av principen att de som bor närmast en skola får förtur. Uppstår sådana problem kommer familjen att flytta tillbaka till Täby.

– Vi får se tiden an att det verkligen kommer att fungera innan vi slutgiltigt fattar vårt beslut, säger Fredrik Reinfeldt.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se