Krigsbrott tas upp i internationell domstol

En kongolesisk krigsherre står anklagad för att ha värvat barnsoldater. Det handlar den första rättegången om i den internationella brottmåldomstolen i Haag. Den nya permanenta domstolen beslutade på måndagen att ta fallet till rättegång och det är en milstolpe.

Idag, måndag, samlades rätten till det historiska beslutet. Krigsherren Thomas Lubanga fick resa sig upp och svarade lågmält på frågorna som ställdes.

Milis stred för kontroll av land och guld
Lubanga ledde den beryktade milisen UPC. Den var en av flera som stred för kontrollen i den guldrika Ituriregionen i nordöstra Kongo-Kinshasa fram till 2003. Kampen handlade både om landområden och om guld.

De stridande miliserna misstänks ha tvångsrekryterat sammanlagt upp till 30 000 barn. Thomas Lubanga är åtalad på flera punkter för att ha tvingat barn att bli soldater och delta i strider.

Åklagarna säger att han lärde barn att döda, fick dem att döda och lät dem bli dödade. I vissa fall ska de ha tvingats döda sina egna familjer.

Förnekar brotten
Lubanga förnekar brotten, men den nya internationella brottmåldomstolen i Haag anser att det finns tillräckliga bevis för en rättegång.

Som den första globala domstolen i sitt slag, ska den fungera som ett komplement till nationella domstolar. I första hand ska den internationella brottmåldomstolen ingripa om nationella domstolar inte kan eller vill pröva misstänkta krigsbrott.

Den nya domstolen är dock kontroversiell. USA motsätter sig domstolen, bland annat av rädsla för att amerikanska soldater ska åtalas av politiska skäl.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se