2007 ljust år för företagen

Det ser ljust ut för svenska företag i år. Produktionen och beställningarna fortsätter att öka, sysselsättningen likaså och inom byggbranschen blir det till och med brist på folk. Det visar Konjunkturinstitutets första kvartalsbarometer.

Samtidigt visar undersökningen att de svenska hushållen inte är lika optimistiska. Men Fredrik Skillgard, som är vice butikschef i en sportbutik i Stockholm han tror trots allt att köpfesten trots allt fortsätter.

– Jag tror att folk kommer att shoppa mer än förra året. Konjunkturen är på väg uppåt och det kommer att konsumeras mer. Men det var en trög start i januari, säger han.

Året började trögt
Året har börjat lite trögt men Fredrik Skillgard tror att det beror mer på att det inte var någon snö i Stockholmsområdet.

Men nu har det vänt, i alla fall för sporthandeln och vi köper mössor, vantar och vintersportsaker för glatta livet.

Konjunkturinstitutets tillförordnade generaldirektör Mats Dillén har en förklaring till att många hushållen ännu inte är lika optimistiska som företagen.

Hushållen mindre optimistiska
– Det kan vara att hushållen tydligare har sett de förslag i budgeten som försvagar deras ekonomiska situation och ännu inte sett förbättringarna. Vår prognos för i år att hushållen kommer att få en jättebra ekonomisk utveckling, säger han.

För de svenska företagen ser det alltså ovanligt ljust ut, säger Roger Knudsen, chef för Konjunkturbarometern.

– Det är inte ofta som vi har den här bilden med stor tillväxt, ökad sysselsättning inom alla sektorer och lönsamheten uppfattas som väldigt bra.

Hur länge tror ni att den här ljusa bilden består?

– Det kommer en dämpning och det kommer också att gälla de flesta områden. Vi kommer när det gäller exportmarknaden att få en dämpad tillväxt. När det gäller den inhemska efterfrågan under det här året till följd av sänkta skatter och annat kommer den privata konsumtionen att uppvisa fortsatt höga tillväxttal, säger Roger Knudsen.

Optimistisk inför våren
Fredrik Skillgard, vice butikschef i en sportbutik i Stockholm, är lika optimistisk inför vårens försäljning.

– Jag tror att vi kommer att bli ett mer hälsosammare folk och vi kommer att använda mer löparkläder och andra sportgrejer.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se