Svenskar döda i striderna i Somalia

Uppgifter om att det ska finnas svenskar bland de stridande islamisterna i Somalia bekräftas nu av Somalias regering. Regeringens talesman Abdirahman Dinari säger till Sveriges Radio att några av svenskarna har dödats i striderna mot regeringen.
 

– De kom, de deltog och man har fått se deras dokument. Vissa av dem har stupat, en del är vi på spåret medan andra sitter fängslade. De greps när de försökte passera gränsen till Kenya, säger Abdirahman Dinari.

Det var i mitten av januari som de första uppgifterna om gripna svenskar i Somalia blev kända.

Krig i Somalia
Somalia har befunnit sig i krig mellan å ena sidan övergångsregeringen, stödd av Etiopien, och å andra sidan islamistgerillan.

Enligt regeringen i Somalia ska ett okänt antal somalier från Sverige, med svenskt medborgarskap, ha kämpat på islamisternas sida.

– Det är sant och vi beklagar att det finns somalier som har fått flyktingstatus i Norden, norrmän, svenskar och danskar. Och när de reste från Sverige hade de en annan tanke, nämligen att bli jihaddister, heliga krigare, som skulle utföra terrorhandlingar.

UD har träffat en svensk man
Svenska UD har hört uppgifterna om döda svenskar men bara som rykten. UD-personalen träffade förra veckan en svensk man, som suttit fängslad i Kenya och som sannolikt skickats tillbaka till Somalia.

Det är den enda svensken i samband med striderna i Somalia som UD har träffat.

Mannen ska må bra efter omständigheterna. Mer detaljer vill UD inte ge, till exempel om mannen deltog i striderna.

Antalet svenskar i kriget inte känt
Regeringstalesmannen Abdirahman Dinari vill inte säga hur många svenskar som är döda eller fängslade. Han förklarar varför Somalia inte har gett den svenska regeringen information om svenskarna.

– Därför att en del har stupat. Var de dog, vilka de är och all information måste bli klart först. En del har flytt och lämnat sina dokument, man måste göra en undersökning, säger han.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Kenadid Mohamed, SR International
kenadid.mohamed@sr.se