Strider i Gaza trots ny vapenvila

I Gaza enades de stridande rörelserna Hamas och Fatah om en vapenvila sent på måndagskvällen, efter fem dagars hårda strider. Men explosioner och skottlossning har ändå hörts under tisdagsmorgonen.

Med hjälp av egyptiska medlare kom Hamas och Fatah överens. Den skakiga vapenvilan trädde i kraft klockan tre natten mellan måndag och tisdag, men när palestiniernas utrikesminister läste upp överenskommelsen ackompanjerades han av kulsmatter från olika håll i Gaza stad. Striderna har fortsatt efter det.

Över 30 döda på fem dagar
Våldet den senaste tiden har varit det värsta sedan Hamas vann parlamentsvalet för drygt ett år sedan. Under de senaste fem dagarna har över 30 människor dödats. Försöken att bilda en gemensam regering har kört fast. Men palestiniernas president Mahmud Abbas har uttalat att han inte tillåter ett inbördeskrig.

Kort efter beskedet om vapenvilan bombade israeliska stridsflygplan på måndagsnatten en tunnel i Gaza. Enligt israelisk militär har den varit en väg för att smuggla vapen som skulle användas mot Israel.

Svar på attentatet i Eilat
Anfallet, det första på två månader, var ett svar på attentatet i turistorten Eilat i måndags där en palestinsk självmordsbombare utlöste en sprängladdning och dödade tre israeler.

Inga människor har rapporterats skadade eller döda efter flyganfallet i natt, enligt nyhetsbyrån AP.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se