Kina uppmanas sätta press på Sudan

Kinas president Hu Jinatao är på väg till Afrika och ska bland andra träffa Sudans kritiserade president al-Bashir. Den amerikanska människorättsorganisationen Human Rights Watch uppmanar nu Kina att verka för att få slut på inbördeskriget och flyktigkatastrofen i Sudan.

På sin Afrikaresa som börjar på tisdagen kommer Kinas president Hu Jintao att träffa Omar Hassan al-Bashir, som är president i det krigshärjade Sudan. Kina har ett militärt samarbete med Sudan, trots att den sudanesiska regeringen anklagas för krigsförbrytelser.

Vill att Kina ska pressa Sudan
Bland andra Human Rights Watch kräver att Kina ska pressa Sudans president att acceptera FN-trupper i Darfur-regionen.

Människorättsorganisationen hoppas att Kina skulle kunna använda sitt växande inflytande i Afrika och spela en avgörande roll i att få slut på inbördeskriget och flyktigkatastrofen i Darfur.

Men Kinas gör en poäng av att som man säger ”inte blanda sig i andra länders affärer”. Det är grunden i Kinas officiella utrikespolitik. För det kritiseras Kina av västländer som försöker ge FN mandat att gå in i Sudan för att få slut på inbördeskriget i Darfurregionen och skydda de hundratusentals flyktingarna där.

Osäkert vad Kina gör
Om Kina verkligen kommer att använda sitt inflytande för att tvinga al-Bashir att släppa in FN i landet är högst osäkert. Men Kina framhåller ofta sig självt som en fredsskapande kraft i Afrika, och även om man tidigare sagt att påtryckning och sanktioner är lönlösa, så är det är det inte alls omöjligt att Kinas president vill diskutera Darfur under besöket.

I så fall kommer det officiellt att heta att man ”samtalat” om Darfur, inte att Kina har utövat några påtryckningar.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se