Tyska fackföreningar kräver stora lönelyft

De senaste två åren har tyskarna haft en negativ löneutveckling. Inflationen har ätit upp påslagen och mer därtill, visar färska siffror från den tyska statistiska centralbyrån. Rapporten kommer som på beställning från de tyska facken.

De tyska fackföreningarna kräver stora lönelyft i årets avtalsförhandlingar och statistiken ger dem stöd. Flera tunga branscher som metall, kemi och bygg har just, eller ska snart, inleda avtalsförhandlingar, som i år förväntas bli mycket hårda.

Stigande vinster
Tyska företag, främst inom exportindustrin visar stigande vinster sedan flera år tillbaka. Aktieägarna får rekordutdelningar, medan de anställda har fått acceptera längre arbetstid, frysta förmåner och effektiviseringar utan kompensation.

Att prisstegringarna dessutom ätit upp delar av lönen ökar nu pressen på arbetsgivarna. Tyska metall har talat om lönepåslag om sju procent. Ingen tror att det är realistiskt, men kanske tre eller fyra procent.

Ministrar förespråkar lönehöjningar
Om detta är sunt eller inte debatterar nu både politiker och ekonomer. Tunga ministrar i regeringen i Berlin har förespråkat lönehöjningar som ytterligare kan sätta fart på den inhemska konsumtionen. Oberoende ekonomer däremot varnar för att företagen slutar att nyanställa om konkurrenskraften mot utlandet försämras.

Arbetslösheten i Tyskland har sjunkit det senaste året, efter att ha varit uppe på rekordnivåer, och den trenden kan då komma att brytas.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se