Anders Borg: Vi gör en politisk avvägning om hushållstjänsterna

Det omdiskuterade förslaget att låta kostnaden för städning, barnpassning och snöskottning i hemmet vara avdragsgillt på skatten får bakläxa av Skatteverket. Finansminister Anders Borg säger att han inte är förvånad över kritiken.

– Vad är det för tjänster som man menar ska få ingå? Ska man få laga mat även om det är någon annan som är med?

– Det kan tyckas att det är detaljer, men låt oss klara ut detaljerna i förväg. Då blir det mindre byråkrati och enklare för medborgarna, säger generaldirektör Mats Sjöstrand på Skatteverket.

Skatterabatt
Kostnader för så kallade hushållstjänster som en familj eller person köper ska bli lägre på så sätt att man får dra av halva beloppet, det vill säga ett slags skatterabatt. Regeringen sätter ett golv och ett tak.

Det man köper måste kosta minst 500 kronor och som mest 50 000 kronor per person per år.

Reglerna är tänkta att träda i kraft den 1 juli i år.

Tung remissinstans
Skatteverket som är en av de tyngsta remissinstanserna tycker att det i grunden är bra att man försöker komma till rätta med svartjobb i hemmen på det här sättet, men vill ha ett mera detaljerat regelverk.

Finansminister Anders Borg säger att han inte är förvånad över kritiken.

– Jag tycker att det är väldigt naturligt att Skatteverket tillhör dem som är särskilt angelägna om att upprätthålla ett enkelt skattesystem, säger han.

Men ligger inte det i varje medborgares intresse?

– Jo, men nu har varje medborgare flera intressen, till exempel av att se till att man förbättrar möjligheterna att få ihop vardagslivet, exempelvis jämställdheten. Då är det andra mål och då får man väga av det. Så jag är inte speciellt förvånad över Skatteverkets synpunkter, det var precis vad man kunde ha väntat sig.

– Sedan måste man också göra en politisk avvägning mellan vad man vill ha för effekter på sysselsättningen och enkelheten i skattesystemet, säger finansministern.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se