Pengar att spara vid byte av operativsystem

På tisdagen blev datorjätten Microsofts nya operativsystem Windows Vista tillgängligt i butiker i 70 länder runt om i världen. Företagets grundare Bill Gates bjöd på en pampig invigning på Times Square i New York.

Jublet var stort idag när Bill Gates presenterade Vista - Microsofts nya operativsystem i New York. Men i Sverige upptäcker allt fler företag och myndigheter konkurrerande operativsystem som är billigare än Microsoft.

Systembytet sparade pengar
På Rikspolisstyrelsen bytte man operativsystem från Microsoft till Linux i höstas och det kommer att innebära stora besparingar, enligt Lars Lindahl, it-direktör på Rikspolisstyrelsen.

– Vi räknar med att under en femårsperiod kunna minska våra kostnader för drift med runt 200 miljoner kronor, säger han.

Microsofts konkurrenter Linux och Sun Systems erbjuder billigare programvara och en så kallad öppen källkod som bland annat har fördelen att användaren minskar beroendet av en enstaka leverantör.

Tar fram riktlinjer för upphandling
Myndigheten Verket för förvaltningsutveckling, VERVA, som bland annat arbetar med att effektivisera offentlig förvaltning, kommer att ta fram riktlinjer för it-upphandlingar inom offentlig förvaltning.

På VERVA kommer man dock inte göra några större ansträngningar för att aktivt försöka påverka myndigheter att se över sina it-kostnader och därmed spara pengar.

– Det här ligger på varje myndighet att välja de alternativ som är bäst i den egna verksamheten, säger Irene Andersson, upphandlingsledare på VERVA.

Trygghet har spelat in
Men varför gör inte fler myndigheter som Rikspolisstyrelsen och byter till billigare operativsystem, då det ju uppenbarligen finns pengar att spara?

– Man känner sig naturligtvis trygg i att ha Microsoft och andra som levererar operativsystem och har kanske känt att en öppen lösning inte har varit tillräckligt säker. Då finns det många företag som levererar bra underhåll och support för öppen programvara, säger Lars Lindahl, it-direktör på Rikspolisstyrelsen.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se