Bildt sätter rekord i hemligstämplar

Utrikesminister Carl Bildt lämnar mer hemligstämplade uppgifter till riksdagens EU-nämnd än någon annan tidigare utrikesminister gjort. Det visar en genomgång som Ekot har gjort av EU-nämndens stenografiska uppteckningar.

Utrikesminister Carl Bildt har på sina två möten i riksdagens EU-nämnd lämnat 43 hemligstämplade uppgifter.

De tidigare fyra utrikesministrarna brukade inte lämna mer än högst ett par uppgifter som hemligstämplades. Oftast var all information offentlig.

Svensk förhandlingstaktik
Bakom hemligstämplarna döljer sig oftast avslöjanden av andra regeringars åsikter och svensk förhandlingstaktik.

Till riksdagens EU-nämnd kommer utrikesministern för att förankra den svenska linjen inför kommande möte med EU:s utrikesministrar.

Folkpartisten Carl B Hamilton är mer än nöjd med den nya mer hemligstämplade ordningen.

”Det är en bra ordning”
– Det är väldigt bra därför att anledningen till att det blir så mycket hemligstämplat är att Carl Bildt är mycket mer öppenhjärtig än tidigre utrikesministrar. Han beskriver hur olika regeringar i Europa och annorstädes ställer sig och vilka överväganden de har att göra och gör. Men då är priset för detta naturligtvis att allt inte kan sägas offentligt, säger han.

Miljöpartisten Ulf Holm har en annan syn på saken.

– Eftersom öppenhet är en svenskt hjärtefråga i EU är det vädligt märkligt att regeringen själv väljer att hemligstämpla en massa material.

Tvivlar på omfattningen
Även EU-nämndens vice ordförande, socialdemokraten Susanne Eberstein tvivlar på att alla hemligstämplar behövs.

– Jag är lite undrande över att så mycket betraktas som sekretess när det gäller utrikesfrågor. Ibland tycker jag att man skjuter över målet och säger att saker är hemliga som kanske inte är ett dugg märkliga.

Så här förklarar utrikesminister Carl Bildt de många hemligstämplarna:

”Jag är mer frikostig”
– Det är ett uttryck för att jag är mera frikostig med känslig information till EU-mämnden än vad som tidigare var fallet.

Vad innebär det att ledamöterna får så här mycket muntlig information att hantera som inte finns i några handlingar?

– Mycket av den här informationen är ju muntlig. Det rör sig om rätt snabba förhandlingsskeden och det kan också röra utrikespolitiska bedömningar. Ibland handlar det om att jag gör bedömningar.

Visar det sig någongång att du har gjort fel bedömningar och kanske lämnade fel hemlig information?

– Säkert. Men i sakens natur ligger då att jag också ger sådan information som kanske sedan behöver korrigeras, säger utriksministern.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se