Nordirland går till val den 7 mars

Nordirland går till val den 7 mars. Storbritanniens premiärminister Tony Blair och hans irländske kollega Bertie Ahern gav på tisdagskvällen besked om datum för val till det regionala parlamentet i Nordirland.

Valet den 7 mars är en ny chans för provinsen Nordirland att återfå sitt självstyre. Sedan 2002 styrs Nordirland från London, men nu ser det mer hoppfullt ut än på länge.

I söndags röstade det katolska partiet Sinn Fein ja till att godkänna poliskåren i Nordirland.

Kontroversiell fråga
Det är en sedan länge kontroversiell fråga, eftersom polisen är dominerad av protestanter och har varit motarbetad och misstrodd av många katoliker.

Sinn Feins godkännande var också ett krav från det största protestantiska partiet DUP och dess ledare Ian Paisley. Utan ett ja skulle det inte bli något politiskt samarbete inom parlamentet, var det sagt.

Och på tisdagen när Storbritannien och Irlands respektive premiärministrar, Tony Blair och Bertie Ahern, möttes, kom så ytterligare en god nyhet.

Oberoende kommission
Den oberoende kommission som övervakar utvecklingen i Nordirland presenterade ännu en rapport, som talar om att utvecklingen går åt rätt håll.

Enligt rapporten står IRA, Irländska republikanska armén, fast vid sin vapenvila och IRA:s ledning har övergett våld och terrorism, sägs det i rapporten.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se