Correa-anhängare stormar kongressen

Anhängare till Ecuadors president Rafael Correa stormade på tisdagen landets kongressbyggnad i protest mot att kongressledarmöterna blockerar Correas förslag om att sammankalla en konstituerande församling.

Rafael Correas första dagar som president har varit stormiga. Det här var tredje gången som anhängare till honom har gått till attack mot statliga institutioner som man anser saboterar presidentens arbete.

Först ockuperades flera domstolsbyggnader sedan kongressen utsett en ny riksåklagare som är uttalad motståndare till Rafael Correa.

Anklagelser om sabotage
Därefter tvingades valmyndighetens medlemmar att mer eller mindre fly från sina lokaler, sedan en uppretad folkmassa trängt sig in och anklagat dem för att sabotera presidentens beslut att hålla en folkomröstning om huruvida en konstituerande församling i syfte att skriva en ny grundlag ska sammankallas eller inte.

Nu är det alltså kongressens tur. Rafael Correas parti ställde inte upp med några egna kandidater till kongressen. Därför har de gamla partierna, som är Correas fiender, en bekväm majoritet med 70 av de 100 platserna.

Majoriteten vill inte ha någon konstituerande församling, den anser att det är kongressens sak att genomföra grundlagsändringar.

Komplicerad situation
Situationen är minst sagt komplicerad. Att Rafael Correas anhängare, med presidentens goda minne, så snabbt har börjat genomföra militanta mobiliseringar utan att det egentligen, dessförinnan, har skett några försök till förhandlingar, är en föraning om att presidentvalet nyligen knappast var det slut på Ecuadors kroniska instabilitet som så många hoppats på.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se