Bush möter ökat motstånd mot Irakkriget

Flera ledande amerikanska politiker vill nu stoppa kriget i Irak genom att strypa anslagen. President Bush är pressad även av sina egna partivänner och ska på onsdagen träffa talmannen Nancy Pelosi för att bilda en grupp över partigränserna som ska se över Irakpolitiken.

– Min son är marinkårssoldat i Irak för andra gången, när ska han få komma hem, ropade en mamma bland åhörarna till ett av de många utskottsmötena om Irak.

Hundratals demonstranter hade tagit sig in i kongressbygganden och bildade talkörer och vecklade ut banderoller. Många demonstranter hade samlats utanför senator Hillary Clintons kontor och krävde att hon som presidentkandidat skarpare ska ta avstånd mot kriget.

Uttryckte osäkerhet
I senaten pågick samtidigt förhör med den nye chefen för USA:s centralkommando, amiral Fallon, som till mångas förvåning uttryckte osäkerhet om president Bushs nya truppförstärkningar.

Den republikanske senatorn Arnold Spector läxade i justitieutskottet upp president Bush och sade att han inte ensam kan bestämma om Irakkriget.

Och hans demokratiske kollega Russ Feingold ville att kongressen ska stoppa kriget genom att strypa anslagen så att soldaterna kommer hem inom sex månader.

”Situationen är katastrofal”
Talmannen i representanthuset Nancy Pelosi kom på onsdagen hem från Irak och blev uppringd av president Bush som bjudit in det demokratiska partiets ledare till Vita Huset för att bilda en partiöverskridande grupp. En grupp som ska försöka hitta en utväg från ett krig, som ingen längre tror går att vinna.

– Situationen i Irak är katastrofal, sade talman Pelosi.

Republikanernas ledning har blockerat Irakdebatten genom att kräva att hela denna vecka ägnas åt att diskutera demokraternas förslag till höjning av minimilönerna.

På så sätt hoppas man vinna tid, för att få den anti-Irakkrigsresolution som sannolikt kommer att röstas igenom i nästa vecka så mild som möjligt.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se