Skatteverket granskar dataspelare

På några år har virtuella spelvärldar växt till enorma proportioner, dataspel som genom internet kan koppla samman miljontals spelare. Ett exempel är World of warcraft, med över åtta miljoner aktiva användare världen över. Nu har svenska Skatteverket börjat intressera sig. Spelare världen över handlar nämligen virtuella varor med riktiga pengar. (P3 Nyheter)

Det handlar om vapen, karaktärer och till och med köpcentran. Bland de som handlar finns en spelare som går under namnet Rob Roy.

– Man kan säga att jag är en jagare och samlare, eller har varit, tills jag köpte ett köpcentrum. Och det gick upp i pris, nästan 75 000 US dollar, säger han.

Skatteverket kontrollerar
Under namnet Rob Roy betalade han en halv miljon svenska kronor för en fastighet i en virtuell värld. Rob Roy är en av många som dataspel och verklig ekonomi börjat flyta samman för. En av så pass många, så att Skatteverkat börjat kontrollera spelare.

– Vi har alltså gått igenom ett antal privatpersoner och deras spelkonton, det har vi tittat på, säger Dag Hardyson, som är projektledare för Skatteverkets kontroll av internethandel.

– Att det finns en hel del som tjänat en del pengar på det, det vet vi, säger han.

Hundratusentals svenskar spelar varje vecka i virtuella spelvärldar på internet, de flesta så klart för nöjes skull. Men det går att tjäna pengar på spelen.

Fast växlingskurs till dollarn
I Rob Roys värld har spelvalutan en fast växlingskurs till dollarn, och han kan hyra ut plats på sitt köpcentrum och ta ut provision på försäljningar i spelet.

I de flesta spel handlar det annars om att många är villiga att betala för att få bättre färdigheter och vapen.

– Då blir det någonting helt annat, då är det utanför spelvärlden och in i den verkliga världen, och då uppkommer en beskattningseffekt, säger Dag Hardyson.

”En långsiktig planering”
Än så länge har ingen fastnat i en granskning, men Skatteverket har tittat närmare på flera spelare.

– De vet ju inte att vi gjort det, men du menar när vi börjar skicka ut förfrågningar på dem, det kanske inte är så långt borta, säg i alla fall två år, säger Dag Hardyson.

Själv tjänar inte mannen bakom Rob Roy några pengar i spelet, än.

– Jag ser det inte som några snabba pengar, eller något snabbt klipp, utan en långsiktig planering, säger han.

Gustav Edman, P3 Nyheter
gustav.edman@sr.se