Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Terrormisstankar mot politiskt ungdomsförbund

Ordföranden för Ung Vänster, Ali Esbati, är misstänkt för brott mot terroristlagarna. Orsaken är att Ung Vänster samlat in och skänkt pengar till den Palestinska befrielseorganisationen PFLP. En organisation som av EU stämplats som terrororganisation.
Åklagare har beslutat inleda förundersökning mot Ali Esbati och ytterligare en medlem i Ung Vänsters styrelse. Detta efter att Ung Vänster i juli skänkte 2 750 kronor till PFLP. Syftet var att provocera fram en prövning av den nya lagen mot finansiering av terrororganisationer som började gälla 1 juli. Ung Vänster vill också protestera mot att just den palestinska organsiationen PFLP hamnat på EU:s terrorlista. Humanitär hjälp Enligt den nya terrorlagen är det förbjudet både att samla in och skicka pengar till terrorism. Det innebär en skärpning och Ung Vänsters kritik går ut på att det riskerar att försvåra viktigt biståndsarbete. Det åklagaren misstänker är att Ung Vänsters 2 750 kronor till PFLP i Libanon är ett brott mot den nya lagen om terrorfiansiering. Ung Vänster hävdar att pengarna bara gått till humanitär verksamhet i ett flyktingläger i Libanon. Ali Esbati kommenterar åklagarens beslut om att inleda en rättslig prövning så här. – Jag vet inte vad som kommer att hända eftersom rättsläget är oerhört oklart. Men jag kan konstatera att det skulle vara en fullständigt absurd situation om vi skulle dömas när vi har gjort någotnting som för ett år sedan skulle vara en prima biståndhandling. Advokat håller med Brott mot förbudet att samla in pengar som går till terror kan ge upp till två års fängelse. Men då måste åklagaren bevisa att syftet med Ung Vänsters penninggåva var att den skulle användas till terrorism, eller att Ali och hans kamrat hade vetskap om att pengarna skulle användas till det. Ali Esbatis advokat Tomas Nilsson håller med om att den nya lagen är oklar både vad gäller definitionen av vad som ska räknas som terrorism och vad som är brottsligt. – Enligt min mening innehåller den här lagen många otydligheter som medger en ganska bred och oklar rättstillämpning. Jag skulle ju bli förvånad om man kommer fram till ett åtal och än mindre än fällande dom, säger Tomas Nilsson.
Ola Henriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".