Bangkoks nya storflygplats - fiasko

Det var bara några månader sedan som Bangkoks nya storflygplats öppnade under pompa och ståt, den skulle bli en av Asiens bästa och största. Men nu döms den ut i thailändska medier som ett gigantiskt fiasko.

Allvarligaste problemet på nya Suvarnabhumi-flygplatsen utanför Bangkok är ett hundratal sprickor på och invid de båda landningsbanorna, sprickorna har lett till förseningar och har ibland tvingat plan att landa på andra Flygplatser.

Trafiken flyttas
Medan sprickorna repareras planerar Thailands militärstödda regering nu att flytta tillbaka en del av trafiken till gamla nötta Don Muang, särskilt för inrikesflygningar. Den är känd för att vara den enda internationella storflygplatsen med en offentlig golfbana mellan de båda landningsbanorna.

Tre miljarder dollar
Nya Suvarnabhumi-flygplatsen, som kostat tre miljarder dollar att bygga, var ett av störtade premiärministern Thaksin Shinawatras favoritprojekt. Den skulle konkurrera med Asiens bästa flygplatser, som Singapore och Hongkong. Men flygplatsen får underbetyg i nästan alla avseenden.

Passagerare klagar på extremt långa köer vid incheckning, dålig skyltning, problem med bagagehanteringen och för små offentliga ytor. Dessutom har det funnits alldeles för få toaletter.

Korruption
Experter säger att omfattande korruption gjort att billiga och dåliga material använts vid bygget, vilket gör att den fyra månader gamla flygplatsen redan ser sliten ut invändigt. Det är inte bara flygplatskrisen i Bangkok som rubbar internationella investerares förtroende för Thailand.

Bristande kompetens
Den nya regimen har fattat en serie beslut som kritiker säger tyder på bristande ekonomisk kompetens. Bangkokbörsen föll med hela 15 procent i december när regeringen plötsligt införde strikta valutakontroller, och nya restriktioner för utländskt ägande har inte heller ökat aptiten för att investera i Thailand.

Bombattentat i huvudstaden kring nyår understryker också den politiska osäkerhet som nu råder. Men regeringen säger att arbetet med en ny konstitution går bra, och att Thailand snart är en fungerande demokrati igen.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se