Tyskland vill gripa de inblandade i CIA-kidnappning

Uppdaterad 16:52
Den tyska åklagarmyndigheten i München har beordrat tysk polis att gripa 13 personer som misstänks för att vara inblandade i en uppmärksammad kidnappning, arrangerad av CIA.

Det var i slutet av 2003 som den libanesfödde tyske medborgaren Khaled al-Masri kidnappades i Makedonien. Det var troligtvis CIA som låg bakom kidnappningen och som först förhörde honom på plats några veckor innan han fördes med flyg till ett fängelse i Kabul i Afghanistan.

CIA, den amerikanska underrättelsetjänsten, misstänkte att al-Masri ingick i terrornätverket al-Qaida. Men under förhören i Kabul, förstod man att man gripit fel person.

Dumpades i Albanien
Efter ett halvår dök al-Masri upp på vid en grusväg i Albanien, där han dumpats. När han kom hem till Tyskland var det få som trodde på hans osannolika historia. Han hävdade att han misshandlats och fruktat för sitt liv, men hade inga bevis.

Men envetna åklagare i München har utrett saken och även pressat regeringen i Berlin, som först sa att den inget visste. 

I höstas sa förbundskansler Angela Merkel att amerikanerna inofficiellt erkänt att de begått ett misstag, men det förnekades direkt av USA:s utrikesminister Condoleezza Rice.

Men med hjälp bland annat av uppgifter från spanska myndigheter efterlyser nu åklagarmyndigheten 13 personer, varav två kvinnor, som var inblandade i bortförandet.

Sägs bo i USA
De flesta av dem ska, enligt det tyska tv-magasinet Panorama, bo i den amerikanska delstaten North Carolina. Det ska röra sig om piloterna, en läkare och personer som genomförde gripandet.

Men frågan är vilken betydelse efterlysningen får. Den amerikanska regeringen har hittills vägrat att svara på frågor om fallet al-Masri, och en tysk arresteringsorder är inte giltig i USA, om myndigheterna där inte vill samarbeta.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se