Värnpliktsrådet: Sökande vet för lite om risker med utlandstjänst

Värnpliktsrådet varnar nu för att många ungdomar som har sökt till insatsstyrkan Nordic Battle Group inte har fått klart för sig hur stora riskerna för den egna säkerheten är.

Under vintern har de kommersiella tv-kanalerna visat en reklamfilm för Nordic Battle Group. Musik, dramatik och bilder som växlat mellan den trygga vardagen i Sverige och krig och elände i andra delar av världen skulle uppmana svenskar att göra en insats för en fredligare värld genom att söka till Nordic Battle Group

Många vill vara med
Intresset att vara med är stort. Men nu varnar Värnpliktsrådet för att många unga människor inte har fått klart för sig hur stora risker det innebär att skickas till krigsområden.

– En del säger att det inte finns några risker. Det var en artikel i DN där en värnpliktig gick ut och sa att de hade fått reda på av sina befäl att det inte kommer att bli några förluster och att de kommer att sättas in, om de sätts in överhuvudtaget, på ställen där det inte kommer att vara fara för liv, säger Hampus Ekström, ordförande i Värnpliktsrådet.

Tycker du att Försvarsmakten har vilselett genom den reklamkampanj man har kört ut?

– Om man analyserar konsekvenserna av den information som har gått ut så kan man säga att den information som finns hos de värnpliktiga är vilseledande. Om det sedan har varit intentionen eller inte, det kan inte jag svara på.

Men på försvaret håller man inte med, utan hänvisar till en broschyr som skickats ut till de värnpliktiga där de uppmanas att noga fundera på om de är beredda att ta de stora risker det innebär att man kan komma att skickas till krigsområden där uppgiften är att med vapenmakt skilja stridande parter åt, och att det ytterst kan ske med det egna livet som insats.

– Det är absolut inte fråga om krigsromantik. Vi vill inte mörka riskerna. Tvärt om är det viktigt för Försvarsmakten att den personal som söker till NBG och blir anställd känner till riskerna, har tänkt igenom det, och är medvetna om de här riskerna, säger Staffan Dopping, informationsdirektör på Försvarsmakten och en av de ansvariga för hur rekryteringskampanjen har utformats.

– Det kan vara en ytterst riskabel operation det blir fråga om. Men givetvis är vårt medvetande om säkerheten sådan att vi anpassar utbildning, materiel och uppgifter för att minska riskerna. Men riskerna kan vara betydande. Detta mörkar vi inte.

Också att det kan vara en risk för det egna livet, alltså att man kan bli dödad på en sådan insats?

– Självklart kan man bli skadad eller till och med dödas, säger Staffan Dopping.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se