"Ekobrottsmyndigheten bör läggas ner"

Uppdaterad 16:30
Ekobrottsmyndigheten bör läggas ner. Det föreslår Barbro Thorblad som utrett frågan. Orsaken är framför allt att den ekonomiska brottsligheten numera ofta är en del av en brottslig verksamhet som innefattar olika former av brottslighet, säger hon.

Ansvaret för ekobrottsligheten ska istället tas över av åklagarmyndigheten eftersom brottsbekämpningen skulle bli mer effektiv då, enligt Barbro Thorblad.

– Därför att ekobrotten inte kan ses som isolerade från annan brottslighet. Vi har numer mycket blandbrottslighet, den organiserade brottsligheten begår ekobrott och det blir lättare för personer som sysslar med flera olika områden att verkligen se till att inget hamnar mellan stolarna, säger hon.

”Ingen anledning att kritisera”
Det är alltså för att gränserna mellan vad som är ekobrott och inte har blivit mer flytande som Barbro Thorblad vill flytta över verksamheten till åklagarmyndigheten och polisen. Hon ser däremot ingen anledning att kritisera myndigheten för bristande effektivitet, tvärtom.

Varken Beatrice Ask eller ledningen för Ekobrottsmyndigheten vill kommentera förslaget i dag.

Kompetens försvinner inte
På Ekobrottsmyndigheten arbetar nära 400, främst åklagare, poliser och ekonomer och deras samarbete kan fortsätta även om de tillhör olika myndigheter och deras kompetens kommer inte heller att försvinna, enligt Barbro Thorblad.

– Kompetensen följer ju initialt med, det är ju inte meningen att de personer som sysslar med det här i dag ska övergå till något annat, säger hon.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se