Misstänkta terrorister greps i Birmingham

Uppdaterad 17:30
Polisen i Storbritannien har gripit nio personer i Birmingham, misstänkta för att på något vis ha planerat terrordåd. Men den här gången uppges det inte handla om en attack som skulle döda eller skada många, utan målet skulle vara en person.

– Jag kan bekräfta att vi har gripit en nionde misstänkt, på motorvägen i närheten av Birmingham, säger David Shaw.

De åtta andra misstänkta greps tidigt på onsdagsmorgonen i olika fastigheter i Birmingham. Operationen ska ha varit ett resultat av polisen och kontraspionaget MI5:s arbete under det senaste halvåret.

Förtegen om detaljer
Men polisen är i övrigt ytterst förtegen när det gäller detaljer.

– Vi är i början i vad som är en stor undersökning för oss och vi rör oss väldigt sakta och försiktigt, säger David Shaw.

Men om uppgifterna som figurerar stämmer så misstänks de gripna för att ha planerat att kidnappa en brittisk soldat, någon från de brittiska styrkorna som tjänstgör utomlands, eventuellt i Irak eller Afghanistan.

Soldaten skulle kidnappas, torteras och sedan dödas. Det hela skulle filmas och eventuellt läggas ut på internet.

Det uppges också att det skulle vara en muslim som stred i de brittiska styrkorna och att han skulle kidnappas när han var hemma på permission.

330 muslimer i de brittiska styrkorna
Försvarsdepartementet uppger att det finns 330 muslimer som ingår i de brittiska styrkorna. Att de gripna just skulle inrikta sig på en muslim skulle kanske kunna vara en varning till andra brittiska muslimer. Bland en del muslimer här finns ett stort missnöje med Storbritanniens utrikespolitik.

Polisen säger i detta skede inget om hur långt framskridna de eventuella planerna på en kidnappning var. Inte heller om de misstänkta till och med skulle ha hunnit sikta in sig på en speciell person.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se