Rökförbud på många platser i Frankrike

I Frankrike är det från och med torsdagen förbjudet att röka på en rad offentliga platser. På skolor, företag, affärer, flygplatser och biografer kan den som röker dömas till böter. Men först nästa år berörs även caféer och restauranger.

Röken hänger tät vid zinkdisken på Café les Ondes mitt i Paris. Jag skulle inte vilja vara den som meddelade gänget här: dags att fimpa grabbar. Här hänger stammisar med en kaffe eller en öl.

Ägaren José säger upprepat att rökförbudet kommer att leda till färre kunder, men att det hade varit lika bra att införa det överallt samtidigt.

– Fransmännen är alldeles för dumma. Nu kommer det att bli kaos i en vecka, säger han.

Böter på 625 kronor
Café les Ondes förblir ännu ett tag en fristad. Rökförbudet gäller skolor, sjukhus, flygplatser, affärer och tusentals arbetsplatser. Den som tänder en cigarett riskerar böter på ungefär 625 kronor och arbetsgivaren det dubbla.

Men restauranger, kaféer, kasinon och barer kan tillåta sina kunder att röka fram till i decemeber.

66 000 dödsfall i Frankrike är relaterade till tobak, varav 6 000 med passiv rökning. Enligt EU-kommissionen dör 79 000 personer varje år inom EU av att bara vara i rökiga miljöer. Den föreslog därför häromdagen att samtliga EU-länder bör införa rökförbud på offentliga platser.

”Det är inte normalt”
Jean-Pierre Lardé, en musiktekniker från Radiohuset mitt över gatan från Cafét, tror inte folk kommer att ändra sina vanor genast. Själv röker han 7-8 cigaretter per dag och har inga planer på att börja tjuvröka på toaletten.

– Nej, det är inte normalt det här, jag har ett jobb att sköta och har inte tid att gå ut, säger Jean-Pierre Lardé, och en häftig diskussion om rökförbudet bryter ut vid zinkdisken.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se