Konflikten växer mellan USA och Iran

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki uppmanar i en tv-intervju USA och Iran att sluta med att konfrontera varandra inne i Irak. Uttalandet kommer efter att spänningen mellan de två länderna har ökat påtagligt.

Nuri al-Maliki framträdde i en intervju för det amerikanska tv-bolaget CNN, och hans budskap till USA och Iran var tydligt. ”Håll motsättningarna er emellan utanför Irak, iranier och amerikaner ska inte få angripa varandra på irakiskt territorium.”

Al-Maliki är i en oerhört delikat situation, han är starkt beroende av USA. Samtidigt står han och hans shiamuslimskt dominerade regering också mycket nära det shia-styrda Iran. Men just nu är Iran och USA på direkt kollisionskurs.

USA riktar anklagelser
Senast har tredjemannen i amerikanska UD, Nicholas Burns, anklagat Iran för att förse shiamilisen i Irak med sprängmedelsteknik som används mot USA-trupperna.

Tidigare har en amerikansk general hävdat att iranierna skickat katjusja-raketer och granatgevär över gränsen.

Irans ambassadör i Irak har sagt att Iran har ökat sitt militära samarbete med regeringen i Bagdad, men han avvisade blankt att man deltar i några attacker mot de amerikanska trupperna.

Pentagon undersöker däremot nu om det i själva verket var iranska agenter som attackerade och dödade fem amerikanska soldater i Karbala förra veckan. Tidigare har USA gripit en grupp iranier i norra Irak vilket ledde till protester från Teheran.

Allvarliga tecken
Det har också framkommit att president George Bush givit sitt godkännande till att de amerikanska trupperna dödar iranier i Irak. Och i syfte att trycka på Iran militärt har USA beslutat att skicka ytterligare en hangarfartygsgrupp till området.

Det finns alltså allvarliga tecken. En ledande demokratisk senator, John Rockefeller, som är ordförande i underrättelseutskottet och därmed sitter på all hemlig information, sade i en intervju nyligen att han ser oroväckande paralleller till uppladdningen inför Irakkriget.

Så sent som i måndags sade dock president George Bush att USA inte har några planer på att invadera Iran. Helt klart är man i Washington i alla fall bekymrade över Irans nya starka ställning. Det är å andra sidan ett direkt resultat av att USA beslöt sig för att ockupera Irak.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se