Hade svanar hemma - kvinna misstänks för brott

Den 67-åriga kvinna som haft elva svanar i sin lägenhet på Kungsholmen i Stockholm misstänks nu för brott mot jaktlagen och djurskyddslagen. Det var en hantverkare som slog larm om svanarna. En av kvinnans grannar såg på onsdagskvällen förvånad på när svanarna lastades på en släpvagn.

– Jag brukar träffa henne i trapphuset när hon kommer med svanarna, och hjälpa till och hålla upp hissdörren, säger en granne. Men jag visste inte att hon hade en samling däruppe. Man trodde ju bara att hon tog någon svan, och nästa gång hon kom med någon så trodde man att den andra var frisläppt.

Gav hon någon förklaring till vad hon höll på med?

– Hon säger bara att hon hjälper dem, att hon räddar dem, att de fastnat och skadat sig.

Vad säger du nu när du ser de elva svanarna framför dig?

– Man undrar ju. Jag vet ju hur små lägenheterna är, så det känns ju inte så roligt om alla har varit i den där lilla lägenheten samtidigt.

Det var efter ett larm om en otäck lukt i trapphuset, som polisen på onsdagen bröt sig in i den lilla enrummaren på Kungsholmen. Där hittade de elva svanar. Lite senare på kvällen trampade hela flocken omkring på golvet i en släpvagn.

– Någon har vi sett med en dålig fot och någon annan med en upptejpad vinge. De kommer att skickas iväg till viltjouren på Ekerö för besiktning, säger Torbjörn Röste på Storstockholms vilt- och skadedjursgrupp.

Var har damen fått tag på svanarna?

– Jag misstänker att de flesta kommer från Strömmen.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Nej, bara enstaka svanar tidigare.

De svanar som bedöms som tillräckligt friska kommer nu att släppas ut i det fria. Kvinnan tycks ha tagit hem svanarna för att hjälpa dem, hon har gett dem mat och vatten och fört anteckningar om dem. Men trots eventuella goda avsikter är hon nu misstänkt för brott.

– Man får inte ha djur i en lägenhet på det här viset. Man får ta hand om djur som är skadade, och vårda dem i 48 timmar, säger Gunnar Lindberg, som är inspektör på Citypolisen i Stockholm.

Har ni någon aning om hur länge det här har pågått?

– Nej. Själv säger hon att hon har sysslat med det här i fyra år.

Rasmus Almerud, Radio Stockholm
rasmus.almerud@sr.se