Putin vill inte tala om sin efterträdare

Inte heller vid årets stora presskonferens för ryska och utländska journalister svarade president Vladimir Putin på den fråga som sysselsätter de flesta ryssar – vem som kommer efter president Vladimir Putin.

Presskonferensen inleddes som vanligt med en tio minuter uppräkning om Rysslands stora ekonomiska framgångar. Men där landets ledare inte vill gå med på att han bestämmer:

– Jag regerar inte jag arbetar bara, svarade president Vladimir Putin på frågan om vem han helst ser som sin efterträdare vid presidentvalet i mars nästa år.

Presidenten fick vid sin årliga presskonferens flera gånger frågan om detta men undvek nogsamt att svara på den. Han ville inte gå med på att han likt sin företrädare Boris Jeltsin skulle kunna tänkas föra fram någon eller några tänkbara kandidater. Men dessa kandidater finns redan i administrationen sa han. Och det är folkets val betonade Putin flera gånger.

Kvinnlig president dröjer
Kan då Putin tänka sig en kvinna som efterträdare frågade en rysk kvinnlig journalist, som i Tyskland Merkel i USA med Hillary Clinton.

– Det är samhället som måste avgöra, men tyvärr måste vi konstatera att vi har väldigt få kvinnor som chefer i stora företag eller på höga politiska poster, så det kanske inte kommer än, sa Putin. Men om vi arbetar tillsammans så..

Många av frågorna besvarades med just detta att vi måste kämpa tillsammans för att göra saker bättre.

Betonade ryska framgångar
Den traditionella inledningen var i år som tidigare en uppräkning av ryska ekonomiska framgångar med stark tillväxt, en utlandsskuld som placerar Ryssland som trea i världen, låg pensionsålder, rekord i nyinvesteringar.

Samtidigt talade presidenten också om bristerna: orättvis inkomstfördelning och landets största problem att befolkningen minskar med 700 000 årligen.

Som vanligt lockade en del svar till skratt, som det om att Moskvas borgmästare kallar en gayparad för satanisk:

– Min inställning till gayparad är enkel: ett av landets största problem är demografiskt, sa Putin och fick skratt och applåder, men tillade att han är för människors frihet på alla områden.

Maria Persson Löfgren, Irkutsk
maria.persson_lofgren@sr.se