Pressen på Zimbabwes vita farmare ökar

Zimbabwes president Robert Mugabe vill skynda på konfiskeringen av dom stora lantbruken och tänker införa tuffare straff för dom som vägrar lämna sina gårdar. Och från allt fler håll i Zimbabwe rapporteras nu om hur delar av armén deltar i den upptrappade klappjakten.
Ian Cochranes gård ligger 20 mil norr om Harare. I flera dagar har han och hans familj varit belägrade av över hundra man, många med vapen. Familjen uppmanas hotfullt att packa och lämna sin gård. Boningshuset är plundrat, Ian Cochranes dotters häst har bränts. Polisen gör inget för att ingripa. Då och då lättar trycket på familjen Cochrane. Det är när inkräktarna drar till granngården. Våldet har stegrats och delar den nationella armen deltar. Det säger Roy Bennet som är lantbrukare och riksdagsman för oppositionspartiet MDC. – Vi har aldrig sett det här förut. Nu finns det vapen, det skjuts, det plundras mitt för ögonen för polisen, vi ser hur civilklädda soldater deltar, säger han. Och det följer samma mönster. Dom kommer och jagar bort gårdens ägare, sen drar dom vidare till lantarbetarnas by, dom sätter eld på bostäder, dom misshandlar lantarbetarna och jagar också dom på flykten. – Det är helt klart att de agerar på direkt order av Mugabe själv, det är han som gett dem instruktioner. Mugabe använder statens apparat för att jaga bort de vita från Zimbabwe. Flertalet av Zimbabwes kommersiella lantbrukare är vita och de sitter på merparten av den bördiga jorden. Alla är överens om att en jordreform är nödvändig, men den borde gå lagligt och fredligt till. – Vad det egentligen handlar om, säger Roy Bennet, det är att krossa oppositionen. Lantarbetarna är i huvudsak oppositionssympatisörer, många är fackligt anslutna och facket står oppositionen nära. Robert Mugabe har gett 3 000 lantbrukare order om att lämna sina gårdar. Dom flesta sitter kvar – trots att tidsfristen gått ut. Men Mugabe är fast besluten. Dom vita jordägarna ska bort. Den senaste tidens våldsamma upptrappning är ett bevis på det.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".