Motormännen ogillar regeringsförslag

Regeringen vill att trafikförsäkringarna ska bli dyrare. Förslaget innebär att privatpersoners försäkringskostanden höjs så att samhället inte betalar lika mycket för trafikskadorna. Men på Motormännens riksförbund är man negativ till förslaget, och tror unga människor kan drabbas. (P3 Nyheter)

– Vi tycker att det är allvarligt när man väljer ut en grupp att svara för sina egna kostnader ur socialförsäkringssystemet. Bilisterna är redan hårt beskattade som det är, så naturligtvis är vi kritiska till det här förslaget säger, Motormännens vd Maria Spetz.

Har jämfört med Finland
Motormännen har tittat på hur det har sett ut i Finland, där det går till på ungefär samma sätt, och kommit fram till att de nya reglerna skulle kunna innebära att för bland annat unga bilister kommer det bli väldigt dyrt.

– Är man en ung man och bor i en storstad ligger man risigt till. Då har man en hög ingångspremie på ett mycket ordinärt fordon. Det handlar om en tredubbling av den totalt kostanden, säger Maria Spetz.

Förslaget inte klart
Förslaget är inte klart än, och Motormännen har meddelat regeringen vad de tycker om förslaget. Bland annat säger Maria Spetz att det nya förslaget kan göra det ännu svårare för unga att hitta jobb.

– Det blir väldigt allvarliga konsekvenser. Tillgången till bil är viktigt för unga för att komma in på arbetsmarknaden, för många jobb krävs det både körkort och bil. Det här kommer att motverkad eras möjligheter, säger hon.

Jonas Rhodiner, P3 Nyheter
jonas.rhodiner@sr.se